top of page
PHOTO-2021-02-25-13-44-42.jpg

Mjölkproduktion

Vår huvudnäring på Strands gård är mjölkproduktion. Vi håller på att öka upp antalet mjölkkor till 110-120 samt ungdjur som skall växa upp och bli mjölkkor. Korna betar sommartid på våra gröna ängar i sluttningen mot Vättern och inne i ladugården blir de omhändertagna och mjölkade av våra bönder. Vi har till och med gjort det så bra att vi har fått ta emot medalj av kungen...

Mer om vår mjölk

Vår färska mjölk kan ni köpa direkt från vår gårdsbutik. Mjölken är pastöriserad (uppvärmd till 65 grader) men inte homogeniserad. Det betyder att grädden är som den ska vara (fettkulorna är inte sönderslagna för att inte flyta upp). Man får därför skaka flaskan innan man häller upp mjölken. Eller så kan man skumma lite grädde om den stått i en tillbringare. Många som tycker sig inte må så bra i magen av mjölk tål ofta denna ohomogeniserade mjölk bättre. Av mjölken gör vi också andra produkter som t.ex. yoghurt och grädde som vi också säljer i butiken. Om det blir mjölk som blir över efter dagens försäljning slängs den inte utan den ges till kalvarna i ladugården, det betyder också att vi alltid har färsk mjölk i vår mjölkautomat.

Merparten av vår mjölk säljs till Arla som vi har gjort i många år. Så köper du mjölk i affären så kan det också vara mjölken från våra kor som du dricker.

Prisutmärkelse

Bröderna har tilldelats varsin guldmedalj för god kvalité på mjölken. Priset delas ut av Svensk mjölk efter 23-års felfri produktion. Pristagaren bjuds till Stockholm för prisutdelning av någon ur kungafamiljen under festliga former. Här kan man läsa mer om guldmedaljprogrammet från LRF.

Bondgårdsbesök för skolklasser

Vi ingår även i Arla minior, ett koncept där skolbarn får komma och besöka vår gård. Barnen får uppleva livet på mjölkgården, komma nära djuren och se var mjölken kommer ifrån.

Nyheter, recept och annat inom mjölkproduktion

bottom of page