• annanilsson19

Småländsk ostkaka

Min svärmor har lärt mig detta hantverk, hon har 9 olika recept som hon plockar det bästa ur. Detta är ett försök att sammanfatta alla recept till ett.




10 l mjölk ( icke homogeniserad)

3dl mjöl ( mandelmjöl om du vill göra glutenfri)

0,4 dl ostlöpe

6 dl grädde

9 ägg

2-3 dl socker

1/3 påse sötmandel samt ca 5 st bittermandel


Sätt ugnen på 200 grader.

Värm mjölken till 32-34 grader.


Blanda mjöl, lite mjölk samt ostlöpe och rör ner i grytan. Låt stå ca 30 minuter. Dela ostmassan med en kniv och vänta ytterligare fem minuter.

Sila bort vasslan ( den går utmärkt att baka ex bröd på )


Finfördela ostmassan med fingrarna, det skall vara grynigt.


Vispa ihop ägg, grädde och socker och blanda ner i gryta.

Skålla och hacka mandeln och rör ner i grytan. Smaka av.


Smörj formen och fyll dem med ostkakesmeten.

Grädda i 175 grader ca 1-1,5 timma.

( börja på 200 grader tills det börjat bubbla i kanterna)


Njut av ostkakan med sylt, grädde och vaniljglass.


199 visningar0 kommentarer