
- 19 nov. 2022


- 5 okt. 2022


- 3 okt. 2022

- 16 sep. 2022

- 15 sep. 2022


- 24 aug. 2022


- 18 aug. 2022
Min svärmor har lärt mig detta hantverk, hon har 9 olika recept som hon plockar det bästa ur. Detta är ett försök att sammanfatta alla recept till ett.
10 l mjölk ( icke homogeniserad)
3dl mjöl ( mandelmjöl om du vill göra glutenfri)
0,4 dl ostlöpe
6 dl grädde
9 ägg
2-3 dl socker
1/3 påse sötmandel samt ca 5 st bittermandel
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm mjölken till 32-34 grader.
Blanda mjöl, lite mjölk samt ostlöpe och rör ner i grytan. Låt stå ca 30 minuter. Dela ostmassan med en kniv och vänta ytterligare fem minuter.
Sila bort vasslan ( den går utmärkt att baka ex bröd på )
Finfördela ostmassan med fingrarna, det skall vara grynigt.
Vispa ihop ägg, grädde och socker och blanda ner i gryta.
Skålla och hacka mandeln och rör ner i grytan. Smaka av.
Smörj formen och fyll dem med ostkakesmeten.
Grädda i 175 grader ca 1-1,5 timma.
( börja på 200 grader tills det börjat bubbla i kanterna)
Njut av ostkakan med sylt, grädde och vaniljglass.